Vaping 2.0

Door Tokkes op zaterdag 23 januari 2016 17:15 - Reacties (13)
Categorie: Vaping, Views: 3.997

Dit is een post om het concept van sub-Ohm vaping te illustreren. Er wordt wat gerekend met volts/amps/Ohms en mijn uitleg is gebaseerd op de (beperkte) kennis van elektriciteit/elektronica die ik bezit. De logica die ik gebruik komt uit mijn eigen ervaring met het gebruik van een sub-Ohm device. Moest je een fout zien hoor ik het uiteraard graag zodat ik het kan aanpassen. Zodoende leer ik ook bij ;)

Zo. Na dus een weekje met dat vaporizer-pennetje te hebben rondgelopen in oktober 2015 om me van de sigaret af te helpen, had ik mijn gear al geüpgraded. Maar waarom? De pen heb ik nog steeds en doet (nu) nog steeds wat die moet doen, namelijk e-liquid verhitten en door middel daarvan de nicotine in mijn longen afleveren, dus om welke reden zou je een perfect werkend apparaat (eigenlijk eerder een veredelde batterij met een weerstandsdraadje opgedraaid) vervangen?

Omdat ik met dat pennetje niet kan 'sub-ohmen'. Sub-watte?

Sub-Ohm vaping

Wat en waarom?
Sub-Ohming is het vapen met een weerstand onder 1 Ohm. Dit zorgt ervoor dat er meer vermogen kan worden opgewekt zonder gigantische voltages te gebruiken (Wet van Ohm), maar ook dat er op de gangbare voltages veel meer ampere nodig is. Meer uitleg daarover volgt.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ae/14/aa/ae14aaa010d9800864897f22ab37bdcd.jpg

Laten we even als voorbeeld nemen:
De atomizer op mijn vape-pen heeft een weerstand van 1.8 Ohm.
De batterij van mijn vape-pen is aanpasbaar tussen 3.2 en 4.8V door middel van een draaiknopje aan de onderkant, om zo de 'hit' een beetje te kunnen regelen, want bij hogere voltages wordt dat weerstandsdraadje uiteraard warmer en verdampt er dus meer liquid en daarbij komt dus meer nicotine vrij. 's Ochtends en na een maaltijd werd dat ding bij mij dus omhoog gedraaid.

Meestal stond dat batterijtje van mij op een 4-4.2 Volt. Bij een weerstand van 1.8 Ohm wil dat dus zeggen dat er ongeveer 79 W aan vermogen door de coil gaat, aan 2.3 Ampere.
Nu kan je simpel gezegd aannemen dat meer vermogen, meer smaak is. Een volledigere uitleg zou zijn dat meer vermogen = meer energie (W*s=J , met dank aan RoadRunner84) = meer warmte => meer e-liquid zal doen verdampen, en dus flink grotere clouds, flink meer smaak en meer nicotine met zich meebrengt. De echt volledige uitleg over cloudproductie en smaak neemt het contactoppervlak van de coil met de wiek mee in rekening evenals de toevoer van lucht. Meer daarover in toekomstige posts over zelf je coils maken!

Airflow
Nog een klein, niet onbelangrijk detail. Wegens het feit dat er veel meer vermogen geleverd kan worden, komt er ook meer warmte vrij. Maar teveel warmte en je verbrandt gewoon je wiek of zelfs de liquid zelf. Daarom is goede airflow belangrijk. Waar men veelal aan mouth-to-lung inhalering doet bij coils +1 Ohm (zoals bij een sigaret, trek je eerst de rook/vape je mond binnen, om daarna de rook/vape de longen binnen te trekken samen met 'verse' lucht), verkiest het gros van de sub-Ohmers om direct-to-lung te vapen. Dit houdt in dat men de vapor rechtstreeks de longen intrekt. De meeste sub-Ohm tanks/atomizers zijn hierop voorzien en hebben veelal een ringetje of een ander systeem om de intake te kunnen regelen. Teveel lucht is ook niet goed, dan is de smaak te flauw of komt de coil niet op temperatuur.

Hoe dan?
Dus hoe verhoog je het vermogen dat door je coil geschoten wordt?

Ohm zegt: Doe je weerstand omlaag. Maar dan loop je al snel tegen de ampere-limiet van veel batterijen aan, vooral de batterijtjes die gebruikt worden in de standaard vape-pens en de goedkope batterij-modules. Dus kan je niet zomaar even een 0.5 Ohm coil op je vape-pennetje draaien. Wat nu?

Mods
Dan ga je dus naar batterijen die de vereiste stroomsterkte aankunnen. Zoals een LiPo battery-pack of een 18650-cel (of meerdere). Geen van beiden passen echt in zo'n klein basisdingetje zoals een vape-pen of een Smok XPro M 22. Nu kan deze laatste op papier wel tot 16A aan, het is natuurlijk nooit goed om zoiets constant 100% te belasten. Dus zijn er de zogenaamde 'mods' op de markt gekomen. Er zijn 2 grote verschillen in het aanbod beschikbare mods: gereguleerd (box mods) en ongereguleerd (mech mods).


Wat is het grote verschil tussen deze 'mods' en de standaard pennetjes/batterijmodules? De gebruikte batterijen. Voor deze dingetjes worden veelal batterijen gebruikt die een Maximum Continuous Discharge rating hebben van 20A of hoger om voor het hogere vermogen te kunnen bewerken. Dit samen met DC-DC regulators/converters maakt een mod een (regulated) box mod. Als het enkel de batterij is, is het een (unregulated) mech mod.

Oorspronkelijk waren de mech mods de favorieten van menig sub-ohmer. Omdat het geleverde vermogen bij de eerste generaties box mods gewoon niet voldoende was om (veel) lager dan 0.5-0.6 Ohm te gaan, daar de elektronica binnenin daar gewoon niet op voorzien was. Je zat al snel vast aan 30-35W bij de box mods. Als je een dubbele, triple, of zelfs quad,hexa,octocoil wenste te gebruiken, had je zelfs op 0.5Ohm al een probleem: je coils komen gewoon niet op temperatuur, ook al zit je nog ver onder de limieten van de batterij(en).

Kom jongen, deze post is al lang genoeg. Get to the point en leg ons uit wat het verschil is?
Het meest duidelijke verschil tussen mods uit deze twee categorieën is het feit dat de mods uit de eerste categorie meestal een schermpje hebben en een aantal knoppen naast de vuurknop om het vermogen aan te passen, waar de tweede dat niet heeft. Intern is de werking dan ook anders. De 'gereguleerde' mods (aka box mods) hebben een regulator chip en MOSFETs, bedrading en wat nog allemaal die ervoor zorgt dat het gevraagde vermogen geleverd wordt, en de chip heeft (meestal) een aantal safe-guards ingebouwd tegen overhitting/kortsluiting/overbelasting. Ongereguleerde mods of 'mech(anical) mods' hebben geen chip of andere regulerende onderdelen, die leveren gewoon het voltage van de batterij af in de coil. Meestal zit er nog wel iets van (mechanisch) onderdeel in om te voorkomen dat de mod 'misvuurt'.

En welke van de twee is nu het beste?
Waar tot een tijdje geleden vooral de mechanical mods populair waren onder de sub-ohmers (omdat je niet vast zit aan de limieten van de chip in de mod), zijn gereguleerde box mods ondertussen veel verder geavanceerd. Er zijn mods beschikbaar die tot 250W kunnen leveren, mods waar je de firmware van de chip kan upgraden, mods met Bluetooth om ze aan je telefoon te hangen, mods die aan temp control kunnen doen, mods waar je een vermogenscurve kan programmeren (bijvoorbeeld beginnen bij 80Watt, na een seconde van de 'puff' naar 75 W gaan, om dan vanaf de derde seconde op 70W te zitten en daar te blijven tot je de vuurknop loslaat. Dit is handig bijvoorbeeld als je buiten staat, zeker in de winter. De lucht die je langs de coils binnentrekt kan namelijk goed koud zijn (zie ook het stukje over airflow), en als e-liquid verdampt, onttrekt dat warmte uit zijn omgeving (in dit geval, de coils). Deze twee factoren kunnen ervoor zorgen, zeker als er koude lucht wordt ingezogen, dat je coils ook niet snel genoeg op de juiste temperatuur komen. Met zo'n power-curve los je dat probleem op).

Omdat mech mods een beetje achterhaald zijn aan het worden, ben ik er zelf niet echt fan van. Daarom ga je hier heel waarschijnlijk nooit een mech mod zien de revue passeren. Ik vernoem ze even enkel omdat ze bestaan. Voor de tweakende vaper/vapende tweaker kan een mech mod wel meer allure hebben omdat je deze volledig kan personaliseren zonder vast te zitten aan enige limieten van bijvoorbeeld de chip. Maar de nieuwste chips tegenwoordig geven zoveel functies om mee te spelen dat dit menig tweaker lang genoeg bezig houdt.

Mijn oplossing
Als beginnend sub-Ohmer viel mijn oog op de Aspire Odyssey-kit. Dit is een 'starter kit' met een Pegasus-box mod en een Aspire Triton-tank.
Sidenote: Toen ik hem kocht was de 'upgraded' kit nog niet beschikbaar, maar de upgraded versie is op een aantal punten flink verbeterd, en dan spreken vooral over de bijgeleverde Pegasus-mod. In de 'nieuwe' versie zit ook de Triton 2-tank bijgeleverd, waar bij mij de 'gewone' Triton was bijgevoegd. Enige bevindingen die ik in een toekomstige blogpost zal uiteenzetten zijn dan ook gebaseerd op deze 'versies' en uiteraard worden de verschillen tussen de versies duidelijk gemaakt. Als ik de kans heb om de Pegasus 2 en/of Triton 2 eens te reviewen krijgt deze dingen ook hun verdiende aandacht.

De Aspire Pegasus is een box mod die 70W kan leveren op weerstanden tussen 0.1ohm-5.0ohm, temp control ondersteunt, en 1 enkele 18650-batterij huist, en pass-through charging biedt. De Triton tank heeft een inhoud van 3.5 milliliter en er is een RTA-kit voor beschikbaar. Meer over deze mod, evenals andere mods, wordt hier in de loop der tijd gepost in een daarvoor toegewijde blogpost(reeks).

Ondertussen is er ook al een extra mod, een extra tank en een RDA bijgekomen.

De overstap...

Door Tokkes op dinsdag 12 januari 2016 21:43 - Reacties (25)
Categorie: Vaping, Views: 5.344

Want echt 'stoppen met roken' is het niet.. maar na een jaartje of 5 roken toch maar gestopt ermee. Of beter: vervangen door iets anders, namelijk de elektronische sigaret of werkwoord 'vapen'.

Altijd geroepen dat ik nooit zou roken. Tot die ene avond op cafe met een pintje (of 2) teveel op.
"Mag ik ook een safke?"
-"Tuurlijk!" [doet pakje opnieuw open en schud er eentje uit, zelfgerold]
-"Merci!"

En een paar avonden later betrap ik mezelf erop een pak roltabak en blauwe Rizla in de nachtwinkel te halen vooraleer ik uitga. Verdomme.

Vanaf dan ben ik van mening dat je als persoon dan bent 'begonnen' met roken. De dag dat je je eigen pak sigaretten gaat halen. Of je nu 1 sigaret per uur of 1 per week rookt, maakt mij daarom niet uit. Je rookt.

Ik vanaf toen dus ook, die avond een vijftal jaar geleden.Tigra, was mijn merk. "Belgisch". Zelf ook maar aan het rollen geslagen omdat het 'stoer' lijkt. En goedkoper is.

Tijdens mijn werkperiode als 'DSL-guy' had ik de tijd niet om een saf te rollen, dus maar overgeschakeld op de duurdere filters.

En dat zo een hele tijd door tot afgelopen oktober. Sinds ik naar Schotland ben verhuist, heb ik mijn geld bijna letterlijk opgerookt. Een pakje van 20 sigaretten kost hier zomaar 10 Britse Pond! Da's bijna 14 EUR! Zelfs aan 10-12 sigaretten per dag voel je het er snel doorgaan.

En dus ben ik met mijn verse salaris op 1 oktober naar zo'n vape-shop (die hier in Glasgow sneller de grond worden uitgestampt dan je zou kunnen inbeelden) getrokken...en die smeerden mij een vape-pennetje aan.
Zoiets.

En ik moet zeggen, het werkt! Had er een flesje e-liquid bijgekregen, dus samen met de beste man in de shop even alles klaargemaakt, betaald en naar huis gewandeld. Beetje twijfelen. "Zou ik nu vapen? Lijkt toch zo stom?" Achja. Zin in een sigaret dus een paar trekjes van die vape genomen. Zin weg. "Goed genoeg. En het smaakt verdomd veel beter ook. En wedden dat mijn vriendin straks niet klaagt over de stank? En zoveel goedkoper!"

En ja hoor, er komen hier geen sigaretten meer in.
Laatst dat ik een sigaretje rookte (batterij van de pen was leeg) vond ik het zo smerig. Foei.

Dus, wat is dat vapen nu?

Dat is:
de e-liquid (een combinatie van plantaardige glycerol, propyleenglycol, nicotine en eventueel een smaakje zoals aarbei, vanilla custard, drop ....) doe je in een tank, die je vervolgens op een 'atomizer' of verwarmingselement zet dat in (katoenen) wiek gewikkeld zit. De wiek neemt de e-liquid op, het verwarmingselement (of coil) verhit het natte katoen dat op zijn beurt verdampt en dat zuig je naar binnen.

Is het gezond? Veel minder ongezond dan roken, althans dat schijnt zo te zijn. Het is nog niet lang genoeg op de markt om de risico's op lange termijn te hebben ontdekt.

Ondertussen is de markt ook al zo groot geworden, en zijn er heuse 'cloud-chasing' competities en conventies en weet ik veel wat nog allemaal.
Zelf ben ik ondertussen ook overgestapt naar sub-ohm vaping, waar je verwarmingselement (in feite gewoon weerstanddraad) een weerstand van...juist, onder de 1 ohm heeft.
Dit heeft als effect dat de clouds die je uitblaast massief veel groter zijn, en de smaak ongelooflijk veel sterker naar voor komt. Waar dat met de vape-pen nog slechts een nasmaak was van een snoepje ter vergelijking, in mijn ervaring.
Je gaat ook veel sneller door je e-liquid, maar die kan je heel makkelijk zelf maken, en zelfs als je de e-liquid koopt is vapen nog goedkoper dan roken in het VK.

Na nu dus een 3 maand 'aan de vape' te zitten, moet ik zeggen dat ik volledig ben overtuigd.
Ben zelfs een heuse fanatiekeling geworden, kan je wel zeggen. Dus hier zullen in de toekomst nog wel posts over nieuw aangeschafte 'tanks' of 'drippers' of 'mods' de revue passeren, evenals omtrent het mixen van je eigen e-liquid en andere tips daaromheen.

Eerste blogpost, dus eerst wat over mezelf.

Door Tokkes op zaterdag 9 januari 2016 01:49 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 4.778

Mijn naam is Tom, uit Belgie (oftewel een 'reserve-Nederlander' voor sommigen van jullie :P).

Ben er ondertussen bijna 26, heb wat informatica gestudeerd maar nooit hogere studies afgemaakt, en dan maar de arbeidsmarkt opgesprongen.

Eerste job: DSL guy. Dan meer richting de IT geklommen binnen het contractorbedrijf, uiteindelijk iemand leren kennen online en na een tijdje heen en weer vliegen tussen Edinburgh en Charleroi heb ik besloten mijn boeltje te pakken en naar Schotland te verhuizen. Wat makkelijker ging dan gedacht, de job had ik zelfs al voor ik daar was aangekomen.

Nu zit ik hier een goed jaartje, heb soms eens wat tijd te veel en dacht dus maar eens die karma-wallet open te trekken.

Je zal hier vooral uitspattingen vinden over e-cigarettes en e-liquid en accessoires, hardware, projectjes die ik wel begin maar meestal niet afmaak (hopelijk nu wel), mijn vorderingen in het (her)leren programmeren in C# en C++ door middel van (momenteel) 2 cursussen op www.udemy.com,... je kan hier altijd wel iets over tech of IT of zelfs auto's terugvinden.

Daar gaat mijn vrijdagavond....